SUP EKOR ALA THAI, LEMON AND HERB CHICKEN, SAYUR KACANG BUNCIS SOS TIRAM DAN SAMBAL BELACAN
RESEPI SUP EKOR ALA THAI
BAHAN
500gm ekor lembu
1 biji bwg besar – dipotong 4
1 inci halia
4 ulas bwg putih
½ biji bwg besar - dipotong 4
1 biji tomato – dipotong 4
3 batang serai
Sedikit daun limau purut
Sedikit cili api
2 sudu besar sos nampla
Sedikit asam limau nipis
Sedikit daun ketumbar
Cara2 :
1) Rebus ekor lembu bsama 1 biji bwg besar + halia selama 4jam atau lebih (sehingga lembut)
2) Tumis bwg putih (api besar mcm kat kedai tu, tp jgn sampai hangit ye)..pastu masukkan cili api, bawang besar, serai, tomato, daun limau purut..kacau seketika
3) Masukkan rebusan ekor, sos nampla, dan perasakan dengan garam
4) Perahkan asam limau + taburkan daun ketumbar semasa menghidang
RESEPI LEMON AND HERB CHICKEN
Bahan-bahan
5 ketul ayam
1/4 cawan minyak zaitun
1 biji lemon (separuh ambil jusnya, dan separuh lagi hiris bulat)
1sk lada hitam (jenis yang kisar kasar)
1 sk dried Italian seasoning (ada jual kat pasaraya. Ini campuran basil, marjoram, oregano, rosemary & thyme)
1/2 sk dried rosemary
1/2 sk dried thyme
4 ulas bawang putih (cincang)
1 biji bawang merah besar (potong bulat)
1sk gula
1 1/4 sk garam
kentang, lada benggala dan lobak merah (potong kecil) - kalau suka
Cara-cara
Sediakan loyang yang sesuai. Letak sedikit minyak zaitun. Letakkan ayam atas loyang tersebut. Selit-selitkan kentang dan lobak merah. Masukkan garam, gula, jus lemon, lada hitam, Italian seasoning, rosemary, thyme dan bawang putih. gaul sebati dengan ayam. Akhir sekali tabur bawang merah dan hirisan lemon atas ayam. Tuang habis minyak zaitun yang berbaki.
Panaskan oven 200 darjah. Masukkan ayam tadi dan bakar selama 50-60 minit. Sehingga ayam masak.
SUMBER : Ilham Resepi
Labels
- CUTI-CUTI (1)
- DECORATION (10)
- DIET (5)
- FESYEN (3)
- KECANTIKAN (3)
- KELUARGA (1)
- KREATIVITI (1)
- MACKUP IDEA (1)
- MOTIVASI (3)
- OTHERS (7)
- PETUA (8)
- RESEPI (17)
- TIPS (9)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment